Monday, 20 June 2016

Surah Al-Baqarah (80~82)Juz:1,Surah:2.
Surah 2, Ayat 80~82:
.
Ringkasan tafsir;

Ayat 80; 
Orang-orang Yahudi berkata, “tidaklah kami masuk neraka , melainkan hanya sekejap sahaja”.  Maka Allah menyeru kepada Nabi Muhammad supaya berkata kepada kaum Yahudi itu, “Adakah kamu telah berjajnji dengan Allah ? maka tidaklah sekali-kali Tuhan mungkir janji, atau kamu hanya pemperkatakan sesuatu keatas Allah, sedangkan kamu tidak mengetahuinya”.

Ayat 81;
Allah menambah bahawa “barang siapa yang mengerjakan kesalahan , sehingga telah melampau kesalahan nya itu, maka mereka akan menjadi ahli neraka dan mereka kekal didalam nya.

Kedua ayat ini adalah jelas bahawa kaum Yahudi tahu akan hukuman yang akan diterimanya apabila membuat kesalahan, dan menganggap kesalahan mereka itu kecil (Kufur dan syirik). Tapi Allah telah menyangkal sangkaan mereka itu, bahawa mereka akan kekal selamanya dalam neraka jahanam. Tetapi sekiranya mereka kekal beriman dan amal soleh kepada Kitab Allah, maka Allah akan ampunkan dosa nya ...  1.2.82.

Ayat 82;
Ayat ini jelas menyatakan bahawa sekiranya mereka “beriman” dan “beramal soleh” akan masuk syurga dan kekal didalam buat selamanya.

.

.
Sumber,
Terjemahan (1.2.71~80);
[GS]
https://t.co/auowD5I3V3
Terjemahan (1.2.81~90);
[GS] https://sites.google.com/site/channel1site/5/1
Ulasan (1.2);
[GS]
https://t.co/0EUkXravGr 
Pautan

.  

via,
knajid.alexall@gmail.com
(recover; knajid.alexall@gmx.com).
(BS mail; knajid.alexall.Mencari@blogger.com)